Przygotowanie cieczy roboczej
- Przygotować naczynie o pojemności, co najmniej 15 l.
- Napełnić naczynie 5 l niechlorowanej wody, o temperaturze zbliżonej do pokojowej.
- Wsypać do wody w naczyniu 100 g komponentu A i dokładnie wymieszać.
- Następnie wlać do naczynia 1 l komponentu B, ponownie dokładnie wymieszać.
- Dopełnić naczynie 4 l niechlorowanej wody o temperaturze zbliżonej do pokojowej.
- Postępując według schematu uzyskuje się 10 l zawiesiny złożonej ze 100 g komponentu A, 1l komponenty B oraz 9 l wody. W przypadku konieczności przygotowania większej ilości cieczy roboczej, ilość komponentu A i B oraz wody odpowiednio zwielokrotnić.
- 10 l przygotowanej zawiesiny wystarcza do zaprawienia około 1000 podkładek w wyborze I lub około 4000 w wyborze II.
Zaprawianie podkładek
- korzenie zaprawianych roślin – podkładek (jeśli je przycięto, to zaraz po przykryciu) zanurzyć w przygotowanej cieczy roboczej, tak aby ciecz robocza sięgała, około 10-20 cm ponad najwyżej położone korzenie lub szyjkę korzeniową, starać się dokładnie pokryć zawiesiną wszystkie zaprawiane sadzonki z pęczka.
- zaprawionych korzeni roślin: nie przycinać, nie wystawiać na bezpośrednie działanie słońca, nie dopuszczać do ich przesuszenia.
- zaprawiane rośliny niezwłocznie wysadzić lub zadołować w wilgotnym torfie/glebie
Zaprawianie nasion podkładek
- nasiona zaprawić przez całkowite zanurzenie nasion w przygotowanej, według schematu opisanego powyżej, cieczy roboczej
- czas moczenia nasion w cieczy roboczej powinien wynosić, co najmniej 5 minut
- zaprawiane, jeszcze wilgotne nasiona natychmiast wysiać
UWAGI
- ciecz roboczą przygotować w czystym, dobrze wypłukanym naczyniu
- do sporządzenia cieczy roboczej używać wody niechlorowanej, wolnej od związków: miedzi, cynku, fungicydów, bakteriocydów, antybiotyków i innych substancji potencjalnie niszczących komórki bakterii i grzybów
- cieczy roboczej nie wystawiać na działanie słońca
- proces zaprawiania nasion lub podkładek prowadzić w temperaturze od 4℃ do 25℃
- przygotowana ciecz roboczą zużyć całkowicie w ciągu 6-8 godzin od przygotowania